Kind-Mark-Västbo
Projektets administratörer

Från vänster: Annika Ryndal, Charlotta Andersson-Sandberg, Tomas GH Johansson, Anneli Isaksson
Foto: Bert Moleman
Anneli Isaksson
Jag har släktforskat sedan 1970 och forskar mest i Kind, där jag har en stor del av mina förfäder. Ett antal av mina rötter leder till Småland men hjärtat ligger nog i Kind och nu kan jag med hjälp av DNA bekräfta min pappersforskning. Det är verkligen fascinerande att se om det stämmer eller inte.
För att komma vidare före kyrkoböckernas tid lusläste jag domböckerna. Här finns mycket spännande att hämta. Genom mitt register till Kinds häradsrätt (som hittills omfattar 1634-1731), ett pågående projekt, blir det nu lättare för andra att hitta intressanta detaljer om sina förfäder, se www.kindsdombok.se.
Ibland hamnar man under forskningen på ett sidospår, när man får tillgång till gamla dagböcker. Det är inte bara den egna släkten som lockar. I mitt fall ledde det till min utgåva av Bruksdisponenten Carl Brusewitz dagbok 1888-1896, där jag har tolkat och skrivit av hans dagböcker.
Inte trodde jag att jag skulle bli intresserad av klockor, men då en av förfäderna var allmogeurmakare och verksam i Västergötland och Småland i slutet på 1700- och början på 1800-talet blev det en liten bok om honom och hans klockor Allmogeurmakaren Ambiörn Andersson.
Att gå tillbaka i tiden, läsa gamla texter och lösa släktforskargåtor, oavsett vems släkt det är, är och förblir oerhört spännande.
Annika Ryndal
Född 1967 i Fritsla där jag bodde tills jag flyttade till Kinna sommaren 1986 och här är jag fortfarande kvar. Någon gång de sista åren på 1900-talet fick jag en kartong fylld med brev, vykort och lite foton från farfars föräldrahem. Nyfikenheten över vilka som fanns på korten, vilka som skrivit breven med mera tog över och jag började med papper och penna att skriva ner det jag kunde få fram. År 2000 gick jag min första kurs i släktforskning och sen dess är jag fast!
Jag har anor i Marks, Kinds och Västbo härader men även i Bollebygds och Vedens, en hel del i Bohuslän och några avstickare åt andra håll där jag har mer att leta upp. Mitt forskande går i vågor och ibland kan det vara en obetydlig liten fråga från någon bekant som gör att jag går i gång och knappt kan sluta! Självklart forskar jag även på grenar som inte hör till min egen släkt – här brukar jag tillägga att det inte är min släkt ÄN, för mer än en gång så har det hänt att släktskapen går ihop med andra som jag hjälpt.
Sommaren 2015 blev mina första DNA-test klara och detta både fascinerar och irriterar mig. Somliga träffar är väldigt lätta att hitta släktskapen till medan andra är kluriga som bara den! Som tur är gillar jag klurigheter!
Charlotta Andersson-Sandberg
Jag är född och uppvuxen i Älekulla socken i Marks härad och det är i trakterna däromkring jag har de flesta av mina anor. Numera bor jag i Karl Gustav, en del av Marks härad som nu tillhör Varbergs kommun. Eftersom landskapsgränsen är densamma som förut kan jag fortfarande kalla mig markbo och västgöte när andan faller på.
Till vardags är jag förskollärare men en stor del av min fritid går åt till min stora passion; släktforskning. Historia har alltid intresserat och fascinerat mig. Jag var en sådan där unge som gärna satt och tjuvlyssnade på de äldre på kalasen när jag var liten. Jag visste redan som 10-åring att jag någon gång skulle komma att släktforska och som väl var väntade jag inte som många andra till pensionen! Nu har jag forskat sedan 1997 och det är fortfarande minst lika roligt. Det har under denna tid kommit så många nya resurser att använda sig av som fördjupar det hela ytterligare. Varje nytt svar jag hittar ger flera nya frågor så det finns alltid nya utmaningar och jag tröttnar aldrig!
Sen ett antal år tillbaka ägnar jag mig också åt DNA-forskning vilket ger en helt ny dimension åt forskandet. Att kombinera gamla gulnade arkivhandlingar med ny DNA-teknik känns som det bästa av två världar. Men hur många namn och årtal man än hittar så är det ju personerna och berättelserna bakom som ger det hela liv. Att bygga historier utifrån fragmentariska uppgifter i kyrkböcker och andra källor är så oerhört fängslande. Jag har sedan några år fått möjligheten att dela en del av dessa berättelser på sidan Glömd Värld i Marks Härad.
Tomas GH Johansson
Det var sommaren 1978 som jag började släktforska. Då hade jag sedan flera år tillbaka, gång på gång, tittat på den släktforskning min kusin Eva hade gjort som specialarbete på gymnasiet. Den handlade om min fars sida. När det var dags för mig att göra mitt specialarbete valde även jag att släktforska, då på min mors sida. Och på den vägen är det!
Jag är född och uppväxt i Svenljunga socken i Kinds härad. Mina anor finns främst inom projektets tre härader, Kind, Mark och Västbo. De socknar där jag har flest anor är Sexdrega, Torestorp och Älekulla.
Sedan 2014 har DNA fångat mitt intresse, vilket bland annat lett till att jag 2019 startade detta projekt hos FamilyTreeDNA. Läs mer om projektet Kind-Mark-Västbo här.
Både den vanliga släktforskningen och den med koppling till DNA och har också resulterat i att jag hållit kurser och föreläsningar. Målet är alltid att både inspirera och sprida kunskap.
Denna sida senast uppdaterad 25 okt 2023